Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΠΕΜΠΤΗ 5/11/09 και 12/11/09




















Εξολοθρευτής άγγελος.
Την ταινία αυτή την παίξαμε με στόχο να εντείνουμε τα κλειστοφοβικά σας αισθήματα.
παντελης

- Εκτός από τα κλειστοφοβικά αισθήματα που καλλιεργεί η ταινία

– και για να απαντήσω στο εύλογο σχόλιο – η ταινία αποσκοπεί στην αποδόμηση παγιωμένων αντιλήψεων περί της αστικής και της θρησκευτικής πραγματικότητας. Μια ομάδα αστών συνωστίζονται σε μία έπαυλη, όπου η δράση τους περιορίζεται σε έναν στενό κύκλο ενεργειών ο οποίος αναπαρίσταται και από την κυκλική δομή της ταινίας (που παρεμπίπτοντος σπάει σε πολύ σημαντικό βαθμό τον κλασσικό τρόπο αφήγησης).

Αυτός ο φαύλος κύκλος που περιγράφεται, είναι ο εγκλωβισμός του ανθρώπου στα πρέπει του και στις κοινωνικές επιταγές προσδιορίζουν την ταυτότητά του. Αδυνατεί να θέλει, και αυτή η ταινία είναι μία απόπειρα να επωμιστεί την ευθύνη αυτού του κοινωνικοπολιτικού αδιεξόδου – που όλοι βιώνουμε – ο κάθε άνθρωπος (αστός: που αξία του ορίζει την ιδιοκτησία) σαν μονάδα συνείδησης, αποστρέφοντας την οπτική από το να μας φταίει πάντα μία "κακή" δύναμη έξω από εμάς.

Δείχνει, ουσιαστικά, την αδυναμία του μέσου πολίτη να πάρει θέση σε αυτό το αδιέξοδο.

Οι υπηρέτες φεύγουν αλλά δεν ξέρουν γιατί. Ο κόσμος μένει απέξω αλλά δεν ξέρει γιατί δεν μπορεί να μπει μέσα, δημοσιογράφοι, ειδικές δυνάμεις... καθίστανται και αυτοί ανίκανοι, και οι ήρωες της ταινίας δεν βρίσκουν την θέληση να βγουν έξω.

Χρησιμοποιεί ένα σπίτι με ανοιχτές πόρτες και κανείς δεν βρίσκει ικανοποιητικό λόγω να δραπετεύσει από την ζωή που ο ίδιος έχει χτίσει. Όλοι είναι χαρούμενοι με το αλληλοφάγωμά τους. Μόνο όταν αγγίζουν την πλήρη εξαθλίωση αποκτούν μία πρώτη επίγνωση του προβλήματος και ψάχνοντας τον λόγο, καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια νέα επανάληψη και να αποδράσουν.

Τέλος, επειδή η εξαθλίωση και όχι η συνειδητότητα είναι ο καταλύτης για να σπάσει ο κύκλος και να μετατρέψει την κατάσταση, έχουμε το εξής αποτέλεσμα:

Ο άνθρωπος αδυνατεί να κατανοήσει πως το σύστημα που ο ίδιος δημιούργησε τον οδηγεί στο να τρώει σταδιακά τις ίδιες του τις σάρκες, ονομάζει σαν αιτία της αρρώστιας έναν άγγελο. Δηλαδή μία θεία τιμωρία, στρέφεται στην θρησκοληψία, και εν τέλει κλείνεται σε μία νέα πραγματικότητα. Την θρησκευτική … Και πάμε πάλι από την αρχή


Είναι μία υπερρεαλιστική - συμβολική ταινία, που όλα τα σκηνοθετικά ευρήματα δεν είναι καθόλου τυχαία και αν την δεις με ένα διαφορετικό μάτι δεν θα βαρεθείς καθόλου να αποσυμβολίζεις.

Η πάραπάνω είναι προσωπική άποψη - δεν δεσμεύει την οπτική της ομάδας.
Δημήτρης




2 σχόλια:

  1. κανενα πιο σοβαρο λογο δεν βρηκατε? εμενα μου φανηκε μια βαρετη και χωρις λογο επαναληψη ασυνδετων γεγονοτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωραια τα 'πες Δημητρη, συμφωνω στα περισσότερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή