Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 11/11

Η Κινηματογραφική Λέσχη Φοιτητών παρουσιάζει την ταινία του Νίκου Νικολαΐδη Τα Κουρέλια Τραγουδάνε ακόμα (1979).
Η προβολή θα γίνει την Κυριακή 11/11 στην κατάληψη του Τεχνών Ήχου και Εικόνας στις 8μ.μ.
-


  Τέσσερις σαραντάρηδες φίλοι, εκπρόσωποι της γενιάς του ’50 ξανασυναντιούνται μετά από χρόνια σε ένα σπίτι. Όλες σχεδόν οι ταινίες του Νικολαΐδη διαδραματίζονται σε κάποιο σπίτι (το οποίο σε πολλές περιπτώσεις πολιορκείται), αυτό όπως ο ίδιος αναφέρει δηλώνει την εμμονή του να προφυλάξει τον προσωπικό του χώρο, από τις έξω βίαιες επιθέσεις ή επεμβάσεις.
Ένας αποτυχημένος ντράμερ με χόμπυ το φόνο μετά βιασμού, ένας πρώην τρόφιμος φυλακής, ένας οικογενειάρχης που διψάει για περιπέτεια, και η Ρίτα, η τελευταία της παρέας, σκαστή από το ψυχιατρείο, όλοι τους μετέωροι, τυραννισμένοι από τις εσωτερικές τους συγκρούσεις, την απώλεια αγαπημένων προσώπων, τις μάταιες προσδοκίες, εγκλωβισμένοι στο παρελθόν τους. Ξεκινούν ένα παιχνίδι αναβίωσης της εφηβικής τους συμμορίας που οδηγεί τον καθένα τους σε ένα ξεχωριστό τέλος…Τα κουρέλια, όπως όλοι οι ήρωες του Νικολαΐδη, είναι άνθρωποι περιθωριακοί και ανήσυχοι, αντιμέτωποι σε μια μάχη με το χρόνο και την ίδια τους την ύπαρξη.


   Ο Νικολαΐδης(1939-2007) ήταν σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας. Η συντροφικότητα, το σεξ και ο θάνατος, οι παρηκμασμένοι ήρωες που προσπαθούν να δραπετεύσουν από το καταραμένο παρελθόν τους, τα προσωπικά αδιέξοδα και η ατμοσφαιρική αφήγηση είναι μερικά από τα στοιχεία που διακατέχουν όλες τις ταινίες του. Σε συνέντευξή του αναφέρει ότι τα κουρέλια είναι η ταινία που τον αντιπροσωπεύει περισσότερο, η πιο προσωπική ιστορία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου